Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

60 jaar World Press Photo

Logo https://scroll.lab.nos.nl/60-jaar-world-press-photo

Vandaag is voor de 60ste keer de World Press Photo van het jaar uitgereikt. Veel foto's die bij voorgaande edities hebben gewonnen, hebben door de jaren heen een iconische status gekregen. De NOS maakte een selectie van deze indrukwekkende beelden.

Naar boven

De allereerste World Press Photo toont een onbekende motorrijder die van zijn motor valt tijdens een race in Randers, Denemarken. De Deense fotograaf Mogens von Haven werd geprezen om zijn snelle reactie, perfecte techniek en stalen zenuwen.

Naar boven

Dorothy Counts was een van de eerste zwarte studenten op de Harry Harding High School in North Carolina. Fotograaf Douglas Martin legde haar vast op haar eerste schooldag, terwijl ze werd bespot door haar medescholieren. Daarna werd het alleen maar erger; na vier dagen werd Dorothy van school gehaald door haar ouders.

Naar boven

Thich Quang Duc stak zichzelf, al mediterend, in brand in de straten van Saigon. De Vietnamese monnik demonstreerde tegen het anti-boeddhistische beleid van de overheid. Malcolm Browne maakte de foto. Hij was een van de eerste Amerikaanse journalisten die verslag deden van de oorlog in Vietnam. 

Naar boven
De Japanse fotograaf Kyoichi Sawada won zijn eerste World Press Photo van het jaar met deze foto van een Vietnamees gezin dat vlucht voor een Amerikaans bombardement. Hun dorp zou worden gebruikt als kamp door de Vietcong. Sawada vertrok in 1965 op eigen houtje naar Vietnam om de oorlog te verslaan, nadat het bureau waarvoor hij werkte had geweigerd hem die kant op te sturen.

Naar boven
Een Amerikaans legervoertuig sleept het lichaam van een Vietcong-soldaat mee, na de slag bij Suoi Bong Trang tijdens de Vietnamoorlog. Kyoichi Sawada maakte ook deze foto, en won daarmee voor het tweede jaar op rij.

Naar boven
Het hoofd van de Zuid-Vietnamese politie, Nguyen Ngoc Loan, schiet een geboeide Vietcong-strijder van dichtbij dood. Deze foto van Eddie Adams zorgde in het Westen voor veel ontzetting. Er volgden demonstraties. De foto heeft ook Loan de rest van zijn leven achtervolgd. Adams voelde zich daar schuldig over.

Naar bovenDe Duitse fotograaf Wolfgang Peter Geller legde het moment vast waarop een politiecommissaris bij Baltersweiler een bendeleider neerschiet. De politie zat achter de bendeleden aan, nadat ze een bankoverval in Keulen hadden gepleegd.

Naar bovenHet is misschien wel de bekendste foto uit de Vietnamoorlog. De 9-jarige Kim Phuc rent samen met andere kinderen huilend over straat na een luchtaanval met napalm. Fotograaf Nick Ut bracht Kim direct na het nemen van de foto naar een ziekenhuis en redde zo haar leven.

Naar bovenDe regering van de Chileense president Salvador Allende, de man met helm, werd op 11 september 1973 omver geworpen door een militaire staatsgreep. Voordat zijn paleis werd ingenomen, maakte Allende een einde aan zijn leven. Enkele momenten nadat deze foto werd genomen.

Naar boven

De Chileense Orlando Lagos was sinds 1970 de officiële fotograaf van de regering. Hij wist zelf met twee dochters van Allende te ontsnappen uit het belegerde paleis. Pas na zijn dood, in 2007, werd bekend dat hij deze winnende foto had gemaakt.  

Naar boven

Een demonstrant wordt verzwolgen door de vlammen van een Molotovcocktail die hij naar de politie wilde gooien. Het protest richt zich tegen de bouw van een internationale luchthaven in de Japanse stad Narita. Daarvoor werd het land van boeren onteigend. De Japanse fotograaf Sadayuki Mikami maakte de foto.

Naar bovenDe hand van een zwaar ondervoed Afrikaanse jongetje ligt in de hand van een blanke missionaris in Karamoja. De regio in het noordoosten van Uganda kampte in 1980 met een zware hongersnood.

Naar boven


 De Britse fotograaf Mike Wells gaf later toe dat hij schaamte voelde toen hij de foto nam. Om een prijs te winnen met een foto van iemand die sterft van de honger, vond hij eigenlijk niet kunnen.

Naar boven

Een verwoestende aardbeving trof in oktober 1983 het oosten van Turkije. Kezban Özer en haar man waren op het moment van de beving de koeien aan het melken, terwijl hun kinderen in huis lagen te slapen. Ze overleefden het natuurgeweld niet. De Turkse Mustafa Bozdemir maakte de winnende foto.

Naar boven


In december 1984 lekte veertig ton giftig gas uit de bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal, India. In de jaren na de ramp liep het aantal doden op tot zo'n 15.000. Dit jonge slachtoffer stierf direct. Pablo Bartholomew maakte de foto.

Naar boven

De Nevado del Ruiz vulkaan in Colombia barstte uit in november 1985. Modder en puin stroomden naar beneden en begroeven de stad Amaro. De 12-jarige Omayra Sanchez kwam vast te zitten in het puin. Reddingswerkers konden haar niet op tijd bereiken. Fransman Frank Fournier maakte deze foto kort voor haar dood.

Naar boven

Hij wordt ook wel de 'Tankman' genoemd. Deze demonstrant die op 5 juni 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking een colonne tanks de weg versperde. Een dag eerder waren in opdracht van de Chinese autoriteiten studentendemonstraties op het plein hardhandig neergeslagen.

Naar boven

De Amerikaanse fotograaf Charlie Cole legde het voorval vast vanuit zijn hotelkamer. Hij wist de foto verborgen te houden voor de Chinese veiligheidsdienst door het materiaal in een toilet te verbergen.

Naar boven


Familieleden van Nasimi Elshani treuren om zijn dood. Zijn zus, in het midden, schreeuwt het uit van verdriet. Elshani kwam om tijdens een protest tegen de regering van Joegoslavië. Die had besloten de autonomie van Kosovo ongedaan te maken. De Franse Georges Mérillon maakte de foto.

Naar boven
David Turnley nam deze winnende foto op 27 februari 1991, de laatste dag van de Golfoorlog. De foto toont een huilende Amerikaanse sergeant, Ken Kozakiewic, terwijl hij per helikopter wordt geëvacueerd. Hij treurt om de dood van zijn vriend Andy Alaniz, wiens lichaam in de groene lijkzak ligt.

Naar boven
Uit bijna 30.000 inzendingen werd deze foto van een zwaar gehavende Hutu in Rwanda verkozen tot foto van het jaar. De man werd met een kapmes verminkt door Hutu-milities die hem verdachten van sympathieën voor de Tutsi's. Amerikaan James Nachtwey maakte de foto in een Rode Kruispost in Kabgayi. 

Naar bovenTijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog was de stad Grozny het domein van hevige gevechten tussen Tsjetsjeense vrijheidsstrijders en Russische troepen. De Amerikaanse Lucian Perkins maakte deze foto van een bus met vluchtelingen vanuit zijn eigen auto.

Naar boven


Een Iraans jongetje houdt de broek van zijn overleden vader vast. Hij is omgekomen bij een zware aardbeving die de provincie Qazvin heeft getroffen. Militairen en dorpsbewoners maken graven voor de slachtoffers. De Armeens-Amerikaanse Eric Grigorian maakte de foto.

Naar boven

Een man troost zijn 4-jarige zoontje, zittend in het zand achter prikkeldraad, in een gevangenenkamp in Irak. Zijn handboeien zijn verwijderd zodat hij het geschrokken jongetje gerust kan stellen. De Franse fotograaf Jean-Marc Bouju maakte deze foto toen hij in 2003 negen weken meereisde met het Amerikaanse leger.

Naar boven

Vijf Libanese jongeren rijden in een open auto door Haret Shreik in Zuid-Beiroet om te kijken of hun huizen nog overeind staan. De wijk was onder vuur komen te liggen in de oorlog tussen Israël en de Libanese Hezbollah-beweging. Amerikaan Spencer Platt nam de foto op 15 augustus 2006, de eerste dag van de wapenstilstand.

Naar bovenBibi Aisha kreeg in 2010 wereldwijde bekendheid, door haar portret op de cover van Time Magazine. De 18-jarige Afghaanse was door haar echtgenoot, een Taliban-aanhanger, verminkt nadat ze was weggelopen. Als straf werden haar neus en oren afgesneden. De Zuid-Afrikaanse Jodi Bieber maakte de foto.

Naar bovenFatima al-Qaws houdt haar gewonde zoon vast, in een moskee die is ingericht als veldhospitaal. De 18-jarige Zayed heeft meegedaan aan protesten in Sanaa, de hoofdstad van Jemen, tegen president Saleh, die al dertig jaar aan de macht is. De Spaanse fotograaf Samuel Aranda legde het moment vast.

Naar bovenDe Zweedse fotograaf Paul Hansen maakte in 2012 deze winnende foto. Een groep rouwende mannen draagt de lichamen van twee kinderen en hun vader door de straten van Gaza-Stad. Ze kwamen om bij een Israëlische bomaanval waarbij hun huis werd verwoest.

Naar boven

Op deze foto, gemaakt op de grens van Hongarije en Servië, is te zien hoe vluchtelingen een kind onder een hek van prikkeldraad door tillen. De Australische fotograaf Warren Richardson maakte de foto midden in de nacht. Hij kon geen flitslicht gebruiken, omdat de politie op zoek was naar de vluchtelingen.

Naar boven

Met dank aan World Press Photo.

Redactie:
Bianca Massaro 
Annemieke van Put 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan