Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

De inauguraties van Lincoln en Kennedy tot Obama

Logo https://scroll.lab.nos.nl/de-inauguraties-van-lincoln-en-kennedy-tot-obama

Washington maakt zich op voor president Donald Trump. Morgen legt hij de eed af, net als zijn 44 voorgangers dat deden. 

Naar boven


 


Morgen legt Donald Trump de eed af met zijn hand op de bijbel. Die traditie begon met de inauguratie van de eerste Amerikaanse president George Washington in 1789. Van die inauguratie bestaan alleen schilderijen.

Naar boven

De eerste bekende foto van een inauguratie is van die van James Buchanan, de vijftiende Amerikaanse president. Op 4 maart 1857 legt hij de eed af, aan de oostzijde van het Capitool. 

Naar boven

In 1865 legt Lincoln de eed af voor zijn tweede termijn als president. Op deze foto staat een menigte mensen te wachten op zijn inauguratie. 

Naar boven

Lincoln houdt hier zijn inauguratietoespraak. Heel lang duurt zijn tweede presidentschap overigens niet; ruim een maand na de ceremonie wordt hij in Washington neergeschoten. Lincoln sterft de volgende dag op 56-jarige leeftijd.

Naar boven


Grover Cleveland is de 22ste Amerikaanse president. Zijn inauguratie is op 4 maart 1885. Het lukt hem niet direct om zijn presidentschap te verlengen met een tweede termijn, maar krijgt later nog een kans. 

Naar boven


 In 1893 wordt Cleveland nogmaals president. Daarmee is hij de enige president die niet twee aaneengesloten termijnen aan de macht is geweest. Op deze foto uit 1897 zwaait hij af en houdt zijn opvolger William McKinley zijn inaugurele rede.

Naar bovenWilson was in 1912 de presidentskandidaat namens de Democratische Partij. De Republikeinen waren destijds verdeeld, zij hadden twee kandidaten: William H. Taft en Theodore Roosevelt, waardoor Wilson deze verkiezingen won. Voor zijn inzet voor de wereldvrede ontving Wilson in 1919 de Nobelprijs voor de Vrede.

Naar bovenOp deze foto staat aankomend president Woodrow Wilson (links) lachend naast vertrekkend president William H. Taft op de trappen van het Witte Huis, voordat ze samen vertrekken naar de inauguratie van Wilson.

Naar boven

President Calvin Coolidge rijdt voorop tijdens zijn inauguratieparade in Washington.

Naar boven

Dansende gasten op het inauguratiebal van president Herbert Hoover in het Mayflower Hotel in Washington.

Naar boven


 


De inauguratie van Roosevelt is de laatste die wordt gehouden op 4 maart. Daarna verschuift de datum naar 20 januari. Roosevelt is de eerste president in de Amerikaanse geschiedenis die voor een derde termijn verkozen wordt. 

Naar boven

Op deze foto de inauguratieparade van Roosevelt door de straten van Washington (1933). Roosevelt wint in 1944 zelfs voor vierde keer de verkiezingen, maar sterft een jaar later aan de gevolgen van een beroerte. 

Naar boven

Oud-generaal Eisenhower (rechts) neemt in 1953 het presidentschap over van Harry S. Truman (links) met de langste inaugurele parade ooit. Met 73 bands en 59 praalwagens wordt Eisenhower verwelkomd als nieuwe president. 

Naar boven


 In 1960 wint Kennedy de verkiezingen. Zijn inauguratiebal begin 1961 wordt gezien als een van de grootste feesten ooit in Washington. Frank Sinatra was een van de organisatoren. Hier komen Kennedy en zijn vrouw Jackie aan op het bal.

Naar boven

Sinatra regelde een grote lading Hollywood-sterren voor de optredens en gastenlijst: van artiesten Ella Fitzgerald en Nat King Cole tot actrice Janet Leigh.

Naar boven

Langs de Pennsylvania Avenue demonstreren tijdens de tweede inauguratie van Nixon duizenden mensen tegen de Vietnamoorlog. 

Naar boven
Carter is de 39ste president van de VS. Hier danst hij innig met zijn vrouw Rosalynn op het inauguratiebal in Washington.

Naar boven

We schakelen over op kleur en belanden bij president Reagan. Hij legde tweemaal de eed af, in 1981 en 1985, met zijn vrouw Nancy aan zijn zijde. 

Zij was overigens zijn tweede vrouw. Reagan was de eerste, en tot de verkiezing van de Donald Trump ook de enige, Amerikaanse president die gescheiden was.Naar boven


Van 1989 tot 1993 is George H.W. Bush president. Bush, inmiddels 92, is sinds het overlijden van Gerald Ford in 2006 de oudste nog levende voormalige president van de VS. 

Naar boven

Hij kampt met een slechte gezondheid en daarom zal hij morgen niet bij de inauguratie van Trump zijn.

Naar boven

President Bill Clinton en zijn vrouw Hillary op het inauguratiebal voor Clintons tweede termijn.

Naar boven

President George W. Bush en zijn vrouw Laura zwaaien tijdens de parade over Pennsylvania Avenue.

Naar bovenObama legt in 2009 de eed af voor zijn eerste termijn als president. Hij gebruikt daarvoor de bijbel van Abraham Lincoln uit 1861. Het afleggen van de eed verloopt niet helemaal vlekkeloos...

Naar boven...opperrechter John Roberts, die de eed afneemt, spreekt het woord getrouw (faithfully) later uit dan de tekst van de eed uit de grondwet voorschrijft. Voor de zekerheid doet Obama de eed de volgende dag, in besloten kring, nog eens over.

Naar boven
Barack en Michelle Obama dansen samen op het inauguratiebal van zijn tweede termijn.

Naar boven 

Met de inauguratie van Donald Trump in zicht, tikken de laatste uren weg voor president Obama. Het is gebruikelijk dat de vertrekkende president de inauguratie van zijn opvolger bijwoont, al is het niet verplicht.


Naar boven


Bronnen
AFP, EPA, Hollandse Hoogte, AP, New York Times, Reuters Photo, The White House


Redactie
Bianca Massaro
Annemieke van Put

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan