Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Inside Jemen

Logo https://scroll.lab.nos.nl/inside-jemen

Naar boven

In Jemen woedt al jaren een burgeroorlog. Het is een 'vergeten oorlog', internationaal is er maar weinig aandacht voor de bombardementen en gevechten. De economie ligt op zijn kant en mensen moeten op zoek naar eten op de vuilnisbelt.

De NOS heeft in 2017 twee maanden contact met inwoners van verschillende steden, om een beeld te krijgen van de situatie in het land. Zij vertelden hun verhaal via WhatsApp, e-mail en Skype.

Naar boven

De strijd in Jemen laait eind 2014 op. Houthi-rebellen nemen de hoofdstad Sanaa in en verdrijven begin 2015 president Hadi en zijn leger.

Saudi-Arabië en zijn bondgenoten in de Golf schieten Hadi te hulp. Ze bombarderen de Houthi's. Iran steunt de rebellen. Volgens de VN heeft de oorlog al 10.000 mensenlevens gekost.      

Naar boven

Hoofdstad van Jemen
Inwoners: 1,8 miljoen
Binnenstad is Werelderfgoed sinds 2008

Naar boven

Als je in Sanaa op straat loopt kun je niet om de kunstwerken van de 'Banksy van Jemen' heen. Veel gebouwen zijn zwaar beschadigd, maar muren die nog overeind staan, zijn vaak prachtig versierd. Dat is het werk van de graffitikunstenaar Murad Subay. 

Naar boven

"Toen in 2011 de oorlog begon, brak dat vele harten", vertelt Murad. "Maar niet alleen harten gingen kapot, ook huizen en straten. Ik ging de straat op om graffitikunst te maken. Ik wilde het lelijke van de oorlog verdoezelen. De kogelgaten in de muur laten verdwijnen. Dat lukte me door de graffiti."​

Naar boven

Murad nodigt inwoners van Sanaa uit om te helpen bij zijn kunstwerken. "Zo kunnen ze hun stem laten horen en hun mening geven over de oorlog. Kunst is niet alleen entertainment, het kan voor zoveel meer dingen worden gebruikt. Kunst geeft een stem en zorgt voor communicatie, zeker als het zo duidelijk op straat te zien is."

Naar boven

Toen we hem eind 2016 spraken, had Murad maar één wens: "dat het écht een nieuw jaar wordt. Het afgelopen jaar heeft de wereld enorm vermoeid. We zijn er allemaal klaar mee."

Naar boven

De 28-jarige Laila vluchtte vorig jaar naar Maleisië. Maar toen ze daar was, kon ze Jemen niet loslaten. "Hoe kan ik hier leven als ik me constant druk moet maken om mijn geliefden in Sanaa?", vroeg ze zich af. Dus deed ze iets wat niemand snapte: ze ging terug.

Naar boven

Laila studeert Internationale Ontwikkelingen in de stad en werkt als consultant. Bijna niemand krijgt zijn salaris nog uitbetaald. "Er zijn twee banken in Sanaa, maar er is geen geld meer om de mensen te betalen. Jemen raakt door de oorlog een hele generatie kwijt."

Naar boven

Muhajed ontvangt ook geen salaris meer. Hij werkte jarenlang als communicatiedeskundige, totdat hij in 2015 werd ontslagen. "Ik heb geen huis meer, geen baan meer en mijn vrouw is depressief."

Naar boven

Een aantal maanden geleden brak Muhajeds zoon Dhia zijn been door een bombardement. "Mijn vrouw raakte getraumatiseerd. Ze werd depressief en moest daar medicijnen voor slikken." Nu gaat het ietsje beter, omdat hij haar kan verzorgen. "Maar mijn zoon is nog altijd doodsbang als hij gevechtsvliegtuigen hoort."

Naar boven

Volgens Waela was het leven in Sanaa altijd al moeilijk. "Maar sinds de oorlog is de situatie veel erger geworden", vertelt ze. "Er is veel meer criminaliteit, mensen worden bestolen of vermoord op straat. De corruptie neemt toe en onschuldige mensen betalen daar de prijs voor."

Naar boven

De 34-jarige Waela studeert en werkt als een laboratoriumtechnicus. "Elke ochtend staan we vroeg op om water te halen bij grote watertanks in de buurt. In de huizen is geen water meer. Ook geen elektriciteit, dus we leven in het donker, of met kaarsen." 

Naar boven

Inwoners: ongeveer 300.000
Vijfde grootste stad van Jemen


Naar boven

Filmmaker Abdullah Hadeajan heeft twee jonge kinderen. "Mijn zoon vond, zoals veel jochies, wapens stoer. Hij was niet bang toen hij mannen met geweren op straat zag lopen. Hij vergeleek hen juist met superhelden."

Naar boven

Abdullah en zijn vrouw wilden hun kinderen geruststellen over de beschietingen in de stad. "Hier in Jemen is het een traditie om bij een trouwerij in de lucht te schieten. Als we bommen hoorden vallen, logen mijn vrouw en ik tegen onze kinderen dat er een trouwerij aan de gang was." 

Naar boven

Ze leerden de kinderen wel om voorzichtig te zijn. "Als er een trouwerij is, moeten jullie wegblijven bij de ramen, zeiden we."

Naar boven

In Taiz is de burgeroorlog van Jemen waarschijnlijk het beste voelbaar. Dagelijks wordt er gevochten tussen de Houthi-rebellen en regeringsmilitairen en vinden er bombardementen plaats. 

Inwoners: 1,6 miljoen
Derde grootste stad van Jemen

Naar boven

Fadia werkt bij de universiteit. "De laatste vier maanden is de situatie in Taiz heel erg verslechterd", vertelt Fadia.

Ze is bang voor de bombardementen. "Ik weet nog dat ik voor het eerst bommen hoorde. Het was in het begin van de oorlog. Die geluiden...ze waren verschrikkelijk. Vijf bommen binnen dertig minuten. Ik was bang dat ik mijn zussen, mijn moeder of vader zou verliezen." 

Naar boven

Veel mensen kunnen niet aan de eerste levensbehoeften komen. "Als je geld hebt, kan je naar de markt. Maar als je geen baan hebt, heb je ook geen geld. Het is echt verschrikkelijk voor veel mensen hier." Arme inwoners zoeken daarom naar eten op de vuilnisbelt. 

Fadia's gezin kan wel nog eten kopen en elektriciteit betalen, omdat haar broer in het buitenland werkt en geld naar ze stuurt. "Maar dit kan het grootste deel van de inwoners in de rest van de stad niet."

Naar boven

De 17-jarige Hussam Almolaika probeert die mensen te helpen. Hij is net klaar met de middelbare school. Een aantal jaar geleden verhuisde hij vanuit Taiz naar Aden, om te vluchten voor de oorlog. Maar anders dan je zou verwachten, verhuisde hij een aantal maanden geleden weer terug. 

Naar boven

"Mijn moeder probeert in Taiz problemen op te lossen. Ze geeft les op de universiteit en is politiek activist. Ik wilde haar bijstaan", vertelt Hussam. Hij schrijft zoveel mogelijk persoonlijke verhalen over slachtoffers van de oorlog. Zo probeert hij aandacht te vragen voor alle problemen.

Naar boven

Zo schreef hij het verhaal op dat de 12-jarige Nahla Saeed hem vertelde.

Nahla en een vriendin waren schapen aan het hoeden op een weg in de buurt van de stad Madghr. Opeens ontplofte er een landmijn. "Het voelde alsof er kokend water in mijn gezicht kwam, ik zag alleen nog maar bloed. Mijn vriendin was gewond en ik kon mijn benen niet meer bewegen. Ik bleef maar schreeuwen totdat mijn moeder mij hoorde. Zij bracht me naar het ziekenhuis", vertelde Nahla. ​

Uiteindelijk moest Nahla's been geamputeerd worden. "Voor de ontploffing ging ik nog naar school. Nu ga ik niet meer. Het kan niet meer door de oorlog."

Naar boven

Rashad probeert op een andere manier aandacht te krijgen voor de problemen in zijn land. Hij is een bekende 41-jarige cartoonist uit Taiz. Hij heeft veel prijzen gewonnen met zijn cartoons, maar moest toen hij bekend werd onderduiken. Hij werd bedreigd.

Naar boven

"Ik kan me het moment waarop mijn eerste cartoon in een tijdschrift werd gepubliceerd nog goed herinneren. Ik was zo opgewonden en blij. Zo enthousiast dat ik de dag erna meteen mijn tweede cartoon instuurde. Die werd niet geplaatst. Het heeft een aantal jaren geduurd voordat ik door had waarom dat zo was."

Naar boven"De cartoon werd niet geplaatst uit politieke overwegingen. Mijn tekening bekritiseerde de regering en het tijdschrift was in handen van de overheid. Dat ging natuurlijk niet samen", legt Alsami uit.

Naar bovenLater, toen in Jemen de oorlog begon, ging hij meer cartoons maken. "Toen merkte ik dat cartoons voor verandering kunnen zorgen. Het is een menselijke manier om corruptie en sociale problemen aan te pakken. Door de cartoons kan ik een stem geven aan iedereen die slachtoffer is van corruptie en onrecht."

Naar boven

Rashad werd bedreigd en besloot onder te duiken. Hij wist namelijk hoe gevaarlijk de situatie was. "Zoveel journalisten die ik kende, zijn vermoord, ontvoerd of gemarteld. Alleen de journalisten die aan de kant van de regering staan, mogen in tijdschriften en kranten publiceren." 

Naar boven

Nu is hij niet meer bang. "Hoe meer bedreigingen ik krijg, des te meer ik weet dat wat ik doe zin heeft. Het geeft me een geweldig gevoel als een tekening van mij reacties veroorzaakt. Ik heb er alles voor over om de stem van de arme burger te zijn."

Naar boven

Redactie: Carmen Dorlo
Met dank aan: NOS Lab, Annemieke van Put en Rik van den Berg

Dit scrollverhaal is gebaseerd op artikelen die de afgelopen maanden op NOS.nl verschenen.

Alle verhalen van Inside Jemen vind je hier: http://nos.nl/collectie/10759-inside-jemen.html 

Eerder had de NOS contact met mensen in Aleppo. Kijk dat hier terug: https://scroll.lab.nos.nl/inside-aleppo


Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan
Sluiten

Overzicht

Scroll links
Hoofdstuk 1

Inside Jemen

Gettyimages 131656543
Hoofdstuk 2

New3
Hoofdstuk 3

New4
Hoofdstuk 4

Lf 2017 01 27 9 40 54
Hoofdstuk 5

Anp 49560951

Anp 49560949
Hoofdstuk 6

Gettyimages 450862166
Hoofdstuk 7

Mortar rose new
Hoofdstuk 8

Anp 49563494

Anp 49563495
Hoofdstuk 9

Muhajed

Zgebruikt foto jemen4
Hoofdstuk 10

Gettyimages 461111404

Anp 49563491
Hoofdstuk 11

Lf 2017 01 27 9 54 11
Hoofdstuk 12

Foto al mukalla4

Anp 27675863

Femke
Hoofdstuk 13

Lf 2017 01 27 9 54 55
Hoofdstuk 14

Fadia

Xxxl %281%29
Hoofdstuk 15

Gettyimages 514862332

Foto taiza2

Nahla
Hoofdstuk 16

Zgebruikt cartoon rashad333

Cartoon rashad4
Hoofdstuk 17

Zgebruikt cartoon rashad

Zgebruikt cartoon rashad
Hoofdstuk 18

15974889 1690293587651306 9063224896241537009 o
Hoofdstuk 19

Zgebruikt cartoon rashad2
Hoofdstuk 20

Inside Jemen

Jemen overzicht3
Scroll rechts